Vem är Kjell Törmä?

Jo, jag är Kirunabo sedan födseln den 24 februari 1959. Våren 1981 gick jag dokumentärfotoutbildningen på Biskops Arnö folkhögskola, och fortsatte samma höst den ett-åriga utbildningen GFU (Grundläggande Fotografisk Utbildning) i Stockholm. Jag kompletterade sedan fotoutbildningarna med att också gå journalistutbildningen på Kalix folkhögskola 1983-84.

Direkt efter utbildningarna inledde jag min yrkesbana i branschen med att arbeta i ett år på NorrbottensKuriren i Luleå. I februari 1985 valde jag dock att bli frilansande journalist och fotograf. Och det är mitt yrke än i dag.

Sedan 1988 bor jag åter i Kiruna och arbetar med skriv- och fotouppdrag för alla typer av tidningar och tidskrifter. Ett av de fasta uppdragen är posten som ansvarig utgivare för månadsmagasinet KirunaTidningen. Det uppdraget har jag haft sedan tidningens tillkomst 1991 och större delen av tiden har jag också varit chefredaktör.

Därutöver har jag också varit inblandad i flera bokprojekt. Jag var bland annat huvudredaktör för  Kiruna 100-årsboken, det stora bokverk om Kirunas historia, som gavs ut i samband med Kirunas 100-årsjubileum år 2000. Kirunas byar, JUKKASBOKEN, Kooperationens 100 år i Malmfälten samt Företagarna – 100 år i Kiruna, är andra exempel på böcker där jag medverkat i större omfattning.

De fyra böckerna i serien Ögonblick i Kiruna är mina första helt egna bokprojekt. Den första boken gavs ut i december 2010, den andra i december 2012 och min senaste bok släpptes till försäljning den 27 november 2015.Nu är arbetet med en fjärde bok klart och den kommer ut i handeln den 24 november.